TwweeT en de kleine dingen

woensdag, oktober 06, 2004

Eten
Aan de grote tafel zaten een man en een vrouw, naast elkaar. Ze moesten een eind in de tachtig zijn, of toch minstens zeventig. De vrouw keek met opgeheven hoofd om zich heen, de man concentreerde zich op het volle bord voor hem. Dat was nodig ook. Zijn handen wilden niet wat zijn hoofd voor hen in gedachten had. Dan schoot de vrouw te hulp, haalde het vlees van de satéstokjes, sneed het in kleine stukjes en veegde verdwaalde kruimels weg.
De vrouw bestudeerde de andere gasten nauwgezet. Een glimlach speelde om haar lippen. De man zwoegde verder. Af en toe veegde de vrouw zijn mond schoon of goot een beetje saus op zijn stukjes vlees.
Na drie kwartier was het bord van de man leeg. Drie kwartier hadden ze zwijgend naast elkaar gezeten, maar genoten. Hij haalde zijn gebit uit zijn mond, smakte wat, en stak het er weer in. Een bibberende hand ging omhoog. De ober bracht de rekening. De vrouw hielp de man een briefje van vijftig uit zijn portemonnee halen. Ze nam de snoepjes die bij de rekening lagen en stopte ze in haar tas. De vrouw keek nog een keer om zich heen, stond op en duwde de man naar buiten.